Informacije za 2020 (covid19)

Čak i ako ne možemo na Put Svetog Jakova ove godine, Camino će uvijek biti tamo za nas i dočekati nas otvorenih ruku kad god stignemo, sa svim svojim izazovima, teskoćama, ljepotama, inspiracijama…bilo to za nekoliko mjeseci ili godina…jedino sigurno je – onome koji ne odustaje od snova, oni će se i ostvariti.

Srpanj 2020 

Iako je Camino otvoren, nisu otvorene sve albergue (neke municipal su zatvorene) pa je potrebno biti spreman na dodatan trošak, dodatno hodanje i slične nepredvidive situacije….

Od 28.07 lokalna vlada u Galiciji zahtjeva da svi koji su zadnjih 14 dana bili u  Portugalu, dijelovima Španjolske (Aragon, Catalonia, Navarra, the Basque Country and La Rioja) i još 130 zemalja, u roku od 24 sata od ulaska registriraju svoje podatke na:  https: //coronavirus.sergas .gal / viaxeiros

Ovdje možete pročitati više https://elpais.com/sociedad/2020-07-28/galicia-obliga-a-informar-de-su-llegada-a-los-viajeros-procedentes-de-cinco-comunidades-y-mas-de-130-paises.html

Svibanj 2020

Još nije odlučeno kad se budu otvorile granice  Španjolske. Do kraja lipnja pretpostavlja se, neće biti dozvoljena putovanja unutar zemlje.

Od 15.05 do 07.06. svi koji ulaze u Španjolsku moraju 14 dana u karantenu, i jedino im je dozvoljeno ići u dućan ili kod doktora.

Ovisno da li su u fazi 1 i lokalnim odredbama –  Od 11.05 stanovnici Španjolske smiju izaći van u bilo koje doba dana. Smije se putovati samo unutar svoje županije. Kafići smiju posluživati samo vani i samo na 50% stolova. Skupljanje do 10 ljudi je dozvoljeno vani.    U fazi 0 još uvijek su Madrid, Barcelona, Malaga, Granada, Alicante, Toledo.

Izvanredno stanje je produljeno do 24.05. Od 02.05. dozvoljeno je izaći van u šetnju od 6-10 i 20-23.

Travanj 2020

23.04. je izvanredno stanje u Španjolskoj produljeno do 10/05. Jedina promjena je da djeca do 14 godina smiju izaći van do 1km udaljenosti od kuće, ako su u pratnji roditelja.

Trenutna nagađanja i pretpostavke su da će se turizam normalizirati početkom 2021,  s time da će ovo ljeto turistički sadržaji biti otvoreni samo za građane Španjolske, a najranije u listopadu će turistima iz drugih zemalja biti moguće doći u Španjolsku.  To su samo pretpostavke, a svaka odluka Španjolske vlade će biti objavljena ovdje.

Ožujak 2020

Španjolska je 13.03. proglasila izvanredno stanje, a što znači da pojedinac smije izaći van samo radi kupovinu prehrambrenih namirnica, ljekova ili prošetati psa. Pretpostavke su da će slična situacija biti sljedećih 2-3 mjeseca. 

Hodočasnički ured i katedrala u Santiagu su zatvoreni.  Hodočasničke putovnice se primaju samo kroz poštanski sandučić, a credencial se šalje poštom. 

Sve Xunta albergue u Galiciji su zatvorene (a i ostale će se uskoro zatvoriti, ako već nisu) , a restorani i barovi će moći samo prodati hranu za van…

Hodočasnici na Putu se vraćaju u svoje države.

Neke kompanije (Ryanair, EasyJet, Renfe, Alsa) nude promjenu datuma datuma /odredista bez naplate za promjenu…detalji dolje. 

Sve Camino grupe, te bratovštine savjetuju odgodu hodočašča, pa i putovanja općenito. 

Pridružujemo se njihovoj molbi, te molimo da se svi ponašamo u Camino duhu – pokušajmo pomoći ljudima oko sebe….

Trenutno je to tako da odgodimo okupljanja, smanjimo kontakte te smanjimo mogućnost zaraze i prijenosa virusa na ostale a među njima su i osobe starije dobi, narušenog zdravlja itd.. 

Svaka važna informacija će se objaviti ovdje.

Ako je netko trenutno na Caminu, i ima bilo kakvo pitanje, javite se na camino.hrvatska@gmail.com – pokušati ćemo pronaći odgovore. 

Hvala svima na potpori u zadnjih 5 godina!  

Vidimo se na Caminu u skoroj budućnosti, a do tada svima želimo strpljenje, dobro zdravlje i sve najbolje. Čuvajte se!

INFORMACIJE O KARTAMA ZA ALSA AUTOBUSE 

https://www.alsa.com/en/web/bus/estado-servicios

INFORMACIJE O KARTAMA ZA RENFE VLAKOVE (opcija za prijevod je u gornjem desnom uglu, kliknite na Prevedi, ili kliknite desnom tipkom bilo gdje na stranici).

https://saladeprensa.renfe.com/renfe-facilitara-cambios-y-anulaciones-de-billetes-sin-coste-a-los-viajeros-afectados-por-las-medidas-para-combatir-el-coronavirus/

SIJEČANJ 2019     Katedrala u Santiagu će biti djelomično zatvorena tijekom ove godine radi popravaka. Biti će moguće posjetiti, ali neki dijelovi će biti nedostupni. Mise će se održavati  na različim lokacijama u starom dijelu grada. Članak:

https://www.lavozdegalicia.es/noticia/santiago/santiago/2019/01/23/restauracion-nave-central-traslada-culto-catedral-iglesias-casco-historico/00031548262118708779144.htm?fbclid=IwAR0f4HvSeG-botsdVt-aXzi-7Kc_rMtBICG_hlPrWvNx5nNFl6HSLqFHAFA

LISTOPAD 2018  Odnedavno i psi mogu dobiti Compostelu. Članak: https://www.katholisch.de/aktuelles/aktuelle-artikel/jakobsweg-border-collie-neo-ist-erster-offizieller-hundepilger?fbclid=IwAR1mD76dG7bJLpr3M5oCgbn_P_YuXOiD5ghoEn8d2N1JMGRUlHfLolMdu2w