Općenito

NAJNOVIJE INFORMACIJE 14.03.2020

Španjolska je jučer proglasila izvanredno stanje, a detaljne mjere će se objaviti danas. Pretpostavke su da će slična situacija biti sljedećih 2-3 mjeseca. 

Hodočasnički ured i katedrala u Santiagu su zatvoreni.  Hodočasničke putovnice se primaju samo kroz poštanski sandučić, a credencial se šalje poštom. 

Sve Xunta albergue u Galiciji su zatvorene (a i ostale će se uskoro zatvoriti, ako već nisu) , a restorani i barovi će moći samo prodati hranu za van…

Hodočasnici na Putu se vraćaju u svoje države.

Neke kompanije (Ryanair, EasyJet, Renfe, Alsa) nude promjenu datuma datuma /odredista bez naplate za promjenu…detalji dolje. 

Sve Camino grupe, te bratovštine savjetuju odgodu hodočašča, pa i putovanja općenito. 

Pridružujemo se njihovoj molbi, te molimo da se svi ponašamo u Camino duhu – pokušajmo pomoći ljudima oko sebe….

Trenutno je to tako da odgodimo okupljanja, smanjimo kontakte te smanjimo mogućnost zaraze i prijenosa virusa na ostale a među njima su i osobe starije dobi, narušenog zdravlja itd.. 

Svaka važna informacija će se objaviti ovdje.

Ako je netko trenutno na Caminu, i ima bilo kakvo pitanje, javite se na camino.hrvatska@gmail.com – pokušati ćemo pronaći odgovore. 

Hvala svima na potpori u zadnjih 5 godina!  

Vidimo se na Caminu u skoroj budućnosti, a do tada svima želimo strpljenje, dobro zdravlje i sve najbolje. Čuvajte se!

INFORMACIJE O KARTAMA ZA ALSA AUTOBUSE 

https://www.alsa.com/en/web/bus/estado-servicios

INFORMACIJE O KARTAMA ZA RENFE VLAKOVE (opcija za prijevod je u gornjem desnom uglu, kliknite na Prevedi, ili kliknite desnom tipkom bilo gdje na stranici).

https://saladeprensa.renfe.com/renfe-facilitara-cambios-y-anulaciones-de-billetes-sin-coste-a-los-viajeros-afectados-por-las-medidas-para-combatir-el-coronavirus/

SIJEČANJ 2019     Katedrala u Santiagu će biti djelomično zatvorena tijekom ove godine radi popravaka. Biti će moguće posjetiti, ali neki dijelovi će biti nedostupni. Mise će se održavati  na različim lokacijama u starom dijelu grada. Članak:

https://www.lavozdegalicia.es/noticia/santiago/santiago/2019/01/23/restauracion-nave-central-traslada-culto-catedral-iglesias-casco-historico/00031548262118708779144.htm?fbclid=IwAR0f4HvSeG-botsdVt-aXzi-7Kc_rMtBICG_hlPrWvNx5nNFl6HSLqFHAFA

LISTOPAD 2018  Odnedavno i psi mogu dobiti Compostelu. Članak: https://www.katholisch.de/aktuelles/aktuelle-artikel/jakobsweg-border-collie-neo-ist-erster-offizieller-hundepilger?fbclid=IwAR1mD76dG7bJLpr3M5oCgbn_P_YuXOiD5ghoEn8d2N1JMGRUlHfLolMdu2w