Vodič Camino Via de la Plata (Eng)

Vodič za Camino Via de la Plata izdanje 2019 od Seville (na jugu Španjolske) do Santiaga, možete naručiti ovdje (na engleskom jeziku)

https://www.amazon.com/Walking-Guide-Camino-Sanabres-Second/dp/1533170541/ref=sr_1_1?s=books&ie=UTF8&qid=1520018642&sr=1-1&keywords=Walking+Guide+to+the+Via+de+la+Plata+and+the+Camino+Sanabres

Camino Via de la Plata

Današnja Vía slijedi put stare rimske ceste jednim dijelom. Tradicionalno se smatra da započinje u Sevilla ili Mérida a slijedi trasu rimske ceste sve do Granje de Moreruela, u pokrajini Zamora, gdje se dijeli.

Lijevi put prolazi kroz planine južne Galicije (vidi Camino Sanabrés) doći će do Santiaga s juga, dok se desni put nastavlja prema sjeveru, pridružujući se Camino Francesu u Astorgi.

Opis Puta Via de la Plata

Ne preporuča se onima koji nikad nisu hodali Camino Frances.  Dužina je oko 1000 kilometara i potrebno je hodati otprilike 40 dana.

Sezona hodanja Vie završava krajem svibnja (s obzirom da temperature na jugu Španjolske dosežu i do 45C, opasno je krenuti na Camino ljeti) i počinje opet početkom listopada.

Općenito je dosta zahtjevnija ruta u usporedbi sa Camino Frances, neke dane treba hodati i do 30 kilometara bez ikakvih usluga na Putu (iako prolazi kroz sela, tamo nema dučana, ni kafića)

Osim toga, iskustvo je dosta različito jer ima malo hodočasnika na ovoj ruti, pa ako idete sami, moguće je da nećete sresti nijednog hodočasnika tijekom dana i prije dolaska do prenočišta.

Također moguće je da neće biti skoro nikoga u albergue, ali i da će se albergue popuniti brzo, jer su kapaciteti smještaja ograničeni. Međutim obično postoje privatni smještaji tipa hostela…