Prevencija problema

Ponekad neovisno o kondiciji ili dobi, hodočasnici imaju različite probleme putem.

Kako ih izbjeći?

Ovo su samo savjeti iz osobnog iskustva, pa obavezno treba provjeriti sa svojim liječnikom ili ljekarnikom.  Također za svaki slučaj nabavite si Europsku zdravstvenu iskaznicu s kojom možete besplatno doktoru ako je hitno.

Nije nam namjera da Vas zabrinemo jer nema nikakvog razloga biti zabrinut ili prestrašen prije Puta… Dolje su samo neki najčešći problemi koji se znaju dogoditi hodočasnicima, pa je dobro znati kako ih spriječiti prije nego se pojave.

ŽULJEVI 

> uzeti raznošenu obuću za koju znate da Vam odgovara i ne stvara probleme… Ili ako morate kupit novu obuću, koristite ju bar nekoliko mjeseci svakodnevno te na dugotrajnim hodanjima i neravnim terenima da se stopalo navikne.

> iskustvo mnogobrojnih hodočasnika je da teška obuća tipa gojzerice nije pogodna za Camino jer je to 30-odnevno i svakodnevno hodanje.  

> Preporučuje se hodati u tenisicama za hodanje sa debelim džonom (radi kamenčića na putu) i Gortex (nepropusne za kišu) te svakako imati sandale (za hodanje) u kojima možete hodati nakon Camina (noga se mora odmoriti od tenisice). 

>Također dobro je kod svakog odmora (ako nije unutar kafića) skinuti cipele i čarape te prozračiti stopala…

  • Inače postoji mogućnost da će Vas mučiti žuljevi 

TENDINITIS

> piti dovoljno vode tokom cijelog dana pa čak ako niste žedni ili obično ne pijete puno vode

  • Dugotrajno hodanje može dovesti do dehidracije, a tada postoji mogučnost tendinitisa tj. upale tetive stopala S obzirom da gornji dio stopala boli pri svakom koraku, najbolji je (ili jedini) lijek mirovanje…
  • Mazanje Voltaren gelom može pomoći

NOKTI

> obavezno paziti da su nokti na stopalima kratko podrezani

  • Kod spuštanja sa planina, to je jako važno jer ako su predugački, nokti  se mogu oštetiti, pocrniti pa i otpasti… 

BOLOVI U KOLJENIMA

> koristiti štapove za hodanje. Nisu skupi (od 5 eura komad, ovisno gdje ih kupujete), i hodočasnici ih dosta koriste, neovisno o starosti.  Štapovi preuzimaju dio težine sa koljena i stopala, što je posebno važno kod uspona i silaska sa planine.

  • Ako Vam koljena nisu baš u top kondiciji, česti silasci sa brda i svakodnevni pritisak može prouzročiti bolove..

> nabaviti ruksak sa pojačanim pojasom za zakopčavanje na bokovima i zaštitnim prekrivačem za kišu i nositi najviše samo 10% vlastite težine.

  • Pretežak ruksak i ako težina nije raspoređena na bokove umjesto ramena imat će negativan utjecaj na ramena, leđa, noge te stopala…

BOLOVI U MIŠIĆIMA

> svakodnevno uzimati Magnezij (pitajte u ljekarni koji oblik je najbolji za dugotrajne napore) 

  • Veća aktivnost mišića zahtjeva veću količinu magnezija, a ako je nema, može doći do jakog umora i bolova u mišićima

VRUĆINE

> ljeti kretati rano (čim se razdani) i završiti hodanje najkasnije do 13 ili 14. Ostatak dana možete hodati i razgledavati mjesto 

  • Hodanje po visokim temperaturama od 35C nije nimalo ugodno, može dovesti do dehidracije ili čak i sunčanice

GUBLJENJE STVARI

Osobno nekoliko puta se dogodilo sa štapovima koji su ostali u hostelu. Nisu nedostajali, sve do trenutka dok se nije pojavilo brdo …pa je taj dan bilo nekoliko dodatnih kilometara hodanja.

Nekoliko ideja kako riješiti taj problem

> ujutro pogledati ispod kreveta da li je nesto palo na pod, te provjeriti da li je sve spakirano – odjeća koja se sušila vani, hrana koju ste dan prije stavili u frižider, punjač za mobitel, kišna jakna koju ste ostavili da se suši

> navečer napraviti popis stvari  koje treba pokupiti sa različitih mjesta ujutro (npr. štapovi, ručnik, hranu, punjač za mobitel… ) i zavezati za ruksak.